Chromo's als commercieel promotiemateriaal.
De populariteit van chromo's als commercieel promotiemateriaal nam toe tijdens de opkomst van de industriële revolutie in Parijs rond 1850. Aristide Boucicaut, de oprichter en eigenaar van het warenhuis 'Au Bon Marché', kwam op het idee om kinderen te lokken door hen een kleurenprent als reclamemateriaal aan te bieden. Dit bleek een groot succes te zijn. Al snel volgden andere Parijse warenhuizen zijn voorbeeld. Zo werden er chromo's gedrukt voor 'la belle jardinière', 'la galerie lafayette' en zelfs voor vele andere kleinere winkels.
Met de opkomst van de industriële revolutie werden er nieuwe producten geïntroduceerd die gepromoot moesten worden. Denk aan geconcentreerde melk, chocolade, vleesbouillon, soepen, cichorei en vele andere producten. Voor al deze producten was commerciële ondersteuning nodig, en de chromo's werden al snel het favoriete reclamemateriaal om het product te promoten. Zowel kleinere winkels als grote warenhuizen beloonden hun trouwe klanten met een chromo. Deze chromo's waren ofwel rechtstreeks afbeeldingen van het specifieke product (zoals bijvoorbeeld Suchard chocolade), of het waren chromo's van uitgeverijen met achteraan een reclameboodschap.
De chromo's dienden als een vorm van reclame die zowel aantrekkelijk was voor kinderen als voor volwassenen. Ze werden verzameld, geruild en tentoongesteld, waardoor ze de naamsbekendheid van de producten en winkels verder vergrootten. De kleurrijke en gedetailleerde chromo's trokken de aandacht en werden beschouwd als waardevolle verzamelobjecten.
Al met al speelden chromo's een belangrijke rol in de vroege ontwikkeling van commerciële reclame en promotie. Ze hielpen bij het creëren van merkbekendheid en stimuleerden de verkoop van verschillende producten tijdens een periode van opkomende consumptiecultuur en groeiende handelsactiviteiten.